2024 – Vrijwilligersuitje naar Bolsward
Bolswaert. Ingekleurde gravure in: Beschrijvinge van Heerlijkheydt van Friesland door Bernardus Schotanus à Sterringa. Leeuwarden 1664
Dit jaar bracht het jaarlijkse uitje vrijwilligers en bestuur op 12 oktober naar de oude Hanzestad Bolsward voor een stadswandeling en een rondleiding door het voormalige stadhuis en Museum De Tiid. Maar: geen uitje zonder eerst even bijpraten onder het genot van kofje en Oranjekoeke!
Na een hartelijk welkom en woorden van dank aan het adres van de vrijwilligers door voorzitter van de stichting Roel Sluiter, ging het gezelschap in twee groepen uiteen. Halverwege de middag werd van programmaonderdeel gewisseld.
Stadswandeling en rondleiding door het oude stadhuis Op het programma stonden een mooie en leerzame wandeling door herfstig Bolsward met als gids mevrouw Marjan Zijlstra, bestuurslid van de Stichting Oud Bolsward én een interessante rondleiding door het oude stadhuis, verzorgd door de heer Siepie Wijbenga.
Siepie sprak uit ervaring want hij heeft als bouwkundig opzichter/directievoerder bij de Gemeente Súdwest-Fryslân van 2019 tot 2021 de restauratie van de toren begeleid. In de toren hadden de larven van de Bonte Knaagkever behoorlijk huisgehouden door zich onder andere door de balken van het bovenste deel van de toren heen te vreten waardoor deze nagenoeg op instorten stond. Ook op andere plekken hadden ze de nodige schade aangericht.
Gelukkig werd de vraatschade op tijd ontdekt, kon er een restauratieplan worden opgesteld en lukte het om de benodigde gelden voor de restauratie bij elkaar te krijgen. In september 2019 werd de toren voor restauratie door Jurriëns Noord met een grote kraan in drie gedeelten naar beneden getakeld en op een ponton via het water naar Sneek vervoerd. Op 8 juni 2021 legden de torenonderdelen gerestaureerd en wel de omgekeerde weg af en een paar dagen later prijkte de toren weer in volle glorie op het monumentale raadhuis van Bolsward. Benieuwd te zien hoe een en ander verliep? Klik dan op onderstaande filmpjes.
Vaartocht Stadhuistoren Bolsward Sneek-Bolsward - Video Friso Bouwgroep 8 juni 2021 Terugtakelen Stadhuistoren - Video NOS 9 juni 2021
Van stadhuis tot Cultuurhistorisch Centrum De Tiid Het huidige voormalige stadhuis in late renaissancestijl dateert uit 1614-1617. Samen met het iets jongere stadhuis van Franeker (1591) behoort het tot de mooiste raadhuizen van Nederland.
Voormalig raadhuis want vanaf 2011 ging de vroegere gemeente Bolsward op in de nieuwe gemeente Súdwest-Fryslân. Daarmee verloor het gebouw zijn oorspronkelijke functie. Na veel plannenmakerij heeft het historische gebouwencomplex uiteindelijk zijn huidige functie van Cultuur Historisch Centrum De Tiid gekregen. Sinds 2021 is ‘De Tiid’ het culturele hart van Súdwest-Fryslân. In het complex zijn onder andere Museum De Tiid, de Bibliotheek, het nieuwe Gemeentearchief aan de Wipstraat, het Loket voor Burgerzaken en het intussen zeer populaire eetcafé Blend. Eten en Drinken ondergebracht. Adema Architecten tekende voor de nieuwbouw van het Gemeentearchief. Friso Bouwgroep was verantwoordelijk voor restauratie, verbouwing en nieuwbouw.
Afbeelding ontleend aan flyer 'Kijk je ogen uit! (Open Monumentendag Bolsward 2024)
Museum De Tiid Museum De Tiid laat de geschiedenis en de cultuur van Zuidwest Fryslân en de oude handelsstad Bolsward zien. Op gezette tijden organiseert het museum thematentoonstellingen. In de vaste opstelling is er natuurlijk de nodige aandacht voor regionale en Bolswarder grootheden. Denk aan schrijver/dichter Gysbert Japicx (1603-1666), aan priester Titus Brandsma (1881-1942) die in 2022 heilig werd verklaard én aan Frieslands legendarische vrijheidsheld Grutte Pier.
Grutte Pier was de bijnaam van Kimswerder boer Pier Gerlofs Donia (ca. 1480-1520). Aan hem worden de leus Leaver Dea as Slaef (Slag bij Warns, 1345) en het rijmpje Bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries toegedicht. Getuige onderstaande prent was hij beslist geen kleine jongen!
Grutte Pier zoals afgebeeld in: Pierius Winsemius, Chronique ofte Historische geschiedenisse van Vrieslant, Franeker 1622
Hapjes, drankjes én bedankjes Na een prachtdag werden rondleiders Marjan Zijlstra en Siepie Wijbenga met een feestelijk boeket bloemen bedankt. Er werd nog ruimschoots nagepraat - uiteraard onder het genot van heerlijke hapjes en lekkere drankjes. Alles mooi verzorgd door Blend. Eten en Drinken.
Bericht geplaatst op 21 november 2024
<< Terug
|