2024 Koolzaad en Klokkenstoelen
Op het moment van schrijven staat het koolzaad volop in bloei bij onze begraafplaatsen van Indijk en Ypecolsga. Een prachtig gezicht. De vrolijke gele beelden vormden aanleiding tot deze nieuwsbijdrage over onze klokkenstoelen.
Tot het bezit van onze stichting behoren vier kleine begraafplaatsen met vrijstaande klokkenstoelen: bovengenoemde twee – Indijk en Ypecolsga - en die van Smallebrugge en Scharl.
Uit eerdere bijdragen in deze Nieuwsrubriek over onze klokkenstoelen kunt u opmaken dat onderhoud en restauratie van deze karakteristieke constructies in de open lucht de nodige financiële inspanningen van onze stichting vragen. Tijd om een paar woorden te wijden aan deze bijzondere categorie beschermde monumenten.
Volgens het boek Historische klokkenstoelen in Nederland (W. Plantinga, Leeuwarden 2008) telt Nederland in dat jaar nog 69 historische klokkenstoelen. Dat aantal zal vermoedelijk wel gelijk gebleven zijn, want de meeste klokkenstoelen staan als rijksmonument geregistreerd. Van die kleine 70 klokkenstoelen staan er ruim 50 in Friesland. Vier daarvan zijn in bezit van onze stichting.
De foto's hieronder van de klokkenstoel van Ypecolsga zijn van voorjaar 2020. De andere foto's zijn half april van dit jaar gemaakt - tenzij anders vermeld.
Kleinoden in het Friese landschap Wat de begraafplaatsen van Indijk, Ypecolsga, Skarl en Smallebrugge zo bijzonder maakt is dat ze vrij in het landschap liggen. In de zomer zijn ze van verre goed te herkennen door hun groene boomsingels - waarachter de klokkenstoel als een soort verrassing schuil gaat. 's Winters valt de klokkenstoel als eerste op: als opvallend silhouet tussen de kale bomen.
De klokkenstoel van Indijk
Geregeld onderhoud Door het jaar heen zorgen wij als stichting goed voor onze begraafplaatsen. De houten dakjes van de vier klokkenstoelen worden jaarlijks schoongemaakt en op tijd opgeknapt, de boomsingels en de hagen worden goed bijgehouden en het gras wordt 18x per jaar gemaaid. Het onderhoud van de begraafplaats van Scharl wordt verzorgd door de gemeente Súdwest-Fryslân – omdat deze nog in gebruik is, maar onze stichting is verantwoordelijk voor het onderhoud van de klokkenstoel. De begraafplaatsen van Skarl, Smallebrugge en Ypecolsga zijn gesloten.
De klokkenstoel van Ypecolsga
Onderhoud ‘ten eeuwigen dage’ voor de begraafplaats van Smallebrugge/Smelbrêge De kosten van het onderhoud van de begraafplaats van Smallebrugge worden, onder aftrek van de rijkssubsidie, betaald door de Dr. L.A. Buma Stichting te Sneek. Classicus dr. Lieuwe Annes Buma overleed in 1876 kinderloos en legateerde de Staten van Friesland een grote som gelds waaruit onder meer ‘ten eeuwigen dage’ de Bumagraven op de begraafplaats, de begraafplaats zelf en de klokkenstoelen moeten worden onderhouden. En dit gebeurt zo tot op de dag van vandaag. De begraafplaats van Smallebrugge is alleen op de jaarlijkse Open Monumentendag te bezichtingen.
Het infobord is door de voormalige gemeente Wymbritseradiel verzorgd ter gelegenheid van de viering van 130 jaar Buma Bibliotheek in 2006. De foto dateert van 2 mei 2007 toen het bord feestelijk werd onthuld.
Bericht geplaatst op 25 april 2024
<< Terug
|