2022 Toren Parrega - Restauratie en uitbreiding klokkenstoel
Recent is hard gewerkt aan de restauratie en uitbreiding van de middeleeuwse klokkenstoel van de Sint Johannes de Doperkerk van Parrega. Dat moest ook wel want een paar dagen geleden is de nieuwe (tweede) klok gegoten. In Finsterwolde bij Klokken- en Kunstgieterij Reiderland.
Klokkenstoel voor twee klokken In de toren hangt in de middeleeuwse klokkenstoel sinds jaar en dag een klok met daarop de beeltenis van Johannes de Doper, de naamgever van de kerk. De klok zou in 1402 gegoten zijn door een zekere Hermannus. Van hem zijn in Friesland en Groningen klokken bekend die laatste kwart 14de /begin 15de eeuw zijn gegoten.
In de toren is echter ruimte voor op zijn minst een dubbele klokkenstoel. Reden waarom onze stichting een poos geleden het initiatief heeft genomen om fondsen te verwerven voor het ‘verdubbelen’ van de klokkenstoel en het laten gieten van een tweede klok. Hoewel de prijs van brons in de tussentijd fors is gestegen, is het de stichting toch gelukt het benodigde bedrag bijeen te krijgen. Aan de nieuwe klok wordt binnenkort een nieuwsbijdrage gewijd.
Graffiti, telmerken en andere inscripties Op één van de liggers van de oude stoel zijn het jaartal 1859, verschillende telmerken m.b.t. de constructie en 'graffiti' van ambachtslieden - en wie weet ook van bezoekers - te zien. Sommige cijfers en tekens zijn ingekerfd of ingekrast, andere zijn met een puntijzer aangebracht.
Namen Intussen hebben we een paar namen kunnen ontcijferen: die van Ale Tjerks Schuurmans en die van twee Tamminga’s of Tammenga’s - zo lijkt het althans. Eén van de twee heette Lammert; de andere voornaam is wat lastig te lezen.
Over Ale Tjerks Schuurmans hebben we – o.a. via Open Archieven - kunnen vinden dat hij op 3 maart 1826 in Hieslum werd geboren en daar op 3 september 1896 op 70-jarige leeftijd is overleden. En óók dat hij op 14 mei 1859, 33 jaar oud en van beroep timmermansknecht, trouwde met Tjittje Gerrits Elsinga, 29 jaar oud en geboren op 8 december 1829 te Parrega. In 1863 woonde het paar in Parrega, zo blijkt uit de overlijdensakte uit dat jaar van de vader van Ale - die zijn vaders overlijden bij de toenmalige gemeente Wonseradeel aangaf. Of het Ale Tjerks Schuurmans was die het jaartal 1859 heeft ingekerfd n.a.v. werkzaamheden aan de klokkenstoel dat jaar en/of als herinnering aan zijn trouwjaar of dat het Lammert Tamminga is geweest blijft een vraag. Want het zou zomaar kunnen zijn dat Ale en Lammert samen een timmerklus hebben uitgevoerd en dat Lammert het jaartal heeft ingekerfd. Het staat onder zijn naam en het zou zijn regelmatige handschrift kunnen zijn. Het blijft dus gissen.
Hieronder enkele foto's van de klokkenstoel en een beeld van de 'graffiti'.
Bericht geplaatst op 18 november 2022
<< Terug
|